zondag 24 februari 2013

Nederlands geluk op zondagmorgen

De zondagmorgen is al verstreken. Wie weet herken je jouw favoriete bezigheid op deze weekendochtend. Tijdens het radioprogramma Evers staat op van 538 hoorde ik een gesprek tussen Edwin Evers en de geluksprofessor Patrick van Hees met het onderwerp: Wat doen mensen het liefst op zondagmorgen?

Als mensen niet worden geleefd door de agenda blijven zij het liefst uitslapen. De tweede favoriete bezigheid is kunnen doen waar je zin in hebt. Op de derde plaats staat uitgebreid ontbijten, en (pas op de) vierde plaats is de favoriete bezigheid de liefde bedrijven. Muziek luisteren of actief sporten scoren ook hoog. Tja, die nummer vier had de geluksprofessor wel wat hoger ingeschat. Maar dit waren de antwoorden die hij kreeg tijdens zijn steekproef op Facebook.  
"Is dat een goed of een slecht teken? Wat is de reden dat je zo lang wilt uitslapen?", vroegen de radiomakers zich af. Waarschijnlijk doen mensen doordeweeks iets niet goed. We blijven we lang voor de tv hangen, of werken te hard en te veel, ook in het weekend door nog even de email te checken. Kortom, we nemen niet genoeg tijd om onszelf weer op te laden. De ene persoon doet dat door iets passiefs te doen, de ander doet liever iets actiefs. Contact met mensen is een van de belangrijkste dingen. Een van de vragen die je jezelf kunt stellen om te kijken hoe je gelukkiger kunt worden, is volgens de geluksprofessor: Als ik later terug kijk op wat ik nu aan het doen ben, gaat dit dan in waarde toenemen? Kortom, word je gelukkig van wat je op dit moment aan het doen bent?
Ja, de geluksprofessor zet je aan het denken. Nederlanders behoren tot de gelukkigste mensen op aarde. Ons gelukscijfer in Nederland is momenteel een 7,5 op een schaal van 1 tot 10, zo vertelt Patrick van Hees in het radioprogramma. We worden volgens hem het gelukkigst door allereerst doelen in je leven te hebben, contact met mensen te hebben en jezelf op te laden. Als je je tijd goed besteed, is dat de kortste weg naar geluk in je leven. 

Benieuwd naar het hele gesprek in Evert staat op?

Ik wens je veel geluk en een fijne zondag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten