zondag 17 februari 2013

Het mooiste Friese woord van 2012: bringbrommer


Wonende in Friesland ben ik zowel met de Nederlandse als de Friese taal opgevoed. Het Fries is een mooie taal met grappige woorden. Veel van jullie hebben vast eens gehoord van het welbekende 'donderdeldoekje' of de 'earrebarre'. Omdat het zo mooi klinkt en je als niet-Friessprekende in eerste instantie geen idee hebt wat het woord betekent. Maar dat begrijp je waarschijnlijk wel met het nieuwe mooiste Friese woord uit het nieuws van 2012: 'bringbrommer'.

De keuze van de jury viel op dit woord omdat het woord kort is, een mooie alliteratie heeft en 'bringe' een goede vertaling van 'bezorgen' is. Andere bijzondere woorden die genomineerd waren: skjinpraatkultuer (‘sorrykultuur’), heitydei (‘papadag’), pronkprotter (‘aandachtsjunk’) en apesturter (‘apenstaartgeneratie’). 

Deze wedstrijd is nu voor de derde keer uitgeschreven en is opgezet door de Raad van de Friese Beweging in samenwerking met Tresoar en de Fryske Akademy. Het mooiste Friese woord van 2011 werd 'hipperhapke', een vertaling van 'insectensnack'. In 2010 was 'ferpofamtner' als vertaling van 'weigerambtenaar' de mooiste. 

Dit jaar werd gestreden om de vertaling van de volgende nieuwe woorden: aandachtsjunk, anchorwoman, apenstaartgeneratie, baarmoederstaking, bevallingscoach, bezorgbromfiets, bodyscan, braindrain, buitenloopkip, draaideurcrimineel, emptynestsyndroom, etalagegedrag, fietssnelweg, graaibonus, kijkcijferkanon, papadag, sidekick, slodderwetenschap, snuffelstage, sorrycultuur, timemanagement, tuigdorp, woekerpolis, zijdecolleté. 

Dit zijn toch geweldige uitvindingen. Zowel de Nederlandse als de Friese taal wordt jaarlijks weer rijkelijk aangevuld. Een interessant fenomeen. Ieder jaar verzinnen we nieuwe woorden en zijn we creatiever dan voorheen. Vaak is het een trend en ben je het woord daarna al snel vergeten. Als je het gebruikt wanneer het 'uit' is: "Die gebruiken we niet meer", dan ben je uit de mode. 

Ik ben benieuwd welke woorden we in 2013 bedenken. Hou me op de hoogte! Hoor je een interessant, mooi of opmerkelijk woord? Plaats dan een reactie of stuur een email naar rixtregina@gmail.com.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten