woensdag 27 februari 2013

Anekdote: Een schipper in de winter

Onlangs sprak ik op een botenbeurs een man die scheepsmakelaar is. Wij maakten kennis met elkaar en hij vertelde dat hij zelf op een schip woont. Een binnenvaartschip om precies te zijn, in hartje Leeuwarden. Aan zijn vrolijke gezicht kon je zien dat hij graag lacht. Warrig haar en een vriendelijke uitstraling. Hij vertelde dat een kennis eens aan hem had gevraagd wat voor werk hij doet in de winter. Terwijl ik hem inschatte als een kunstenaar die prachtige schilderijen kon maken, en die in de winter bijklust aan het onderhoud van boten, vertelde hij het volgende:
"Ooit heb ik me ingeschreven bij Randstad. De vrouw die mij interviewde vroeg wat ik kon doen. Ja, van alles wel. Ik kan wel wat klussen. Eigenlijk verwachtte ik er niet zoveel van. Maar na een paar dagen werd ik gebeld door deze mevrouw. Ze zei dat ze wel iets voor me had, maar het was wel iets bijzonders. In de dierentuin van Blijdorp was de gorilla ziek. Zo ziek dat hij niet meer in de dierentuin kon blijven. Maar een dierentuin zonder gorilla, dat kan natuurlijk niet. Nu wilden ze mij inhuren om gorilla te spelen. Ja, zei ik, dat gaan we doen!  Dus ik zat daar in die dierentuin. Met een gorillapak om mijn lijf, in het verblijf van de gorilla. Ik at bananen en pinda's. Na acht van die bananen zat ik vol en was ik het wel zat. In het verblijf stond een schommel van een rubberen band en ik begon te schommelen. Dat deed de gorilla ook altijd. Ik schommelde hoger en hoger. Het publiek vond het prachtig. En nog hoger zodat ik over het muurtje van het andere verblijf kon kijken. Zo hoog had ik in mijn leven nog nooit geschommeld. Maar ik schommelde zo hoog dat ik er af vloog. Over het muurtje en in het verblijf van de leeuw!"

dinsdag 26 februari 2013

The charming streets of Italy

The charming streets of Italy
Tempting and enchanting me
Soft colours orange yellow and pink 
They catch my sight and wink 
Embracing my presence in this street
This is a place where lovers meet 
Love the streets of Italy
Charming stunning as can be
 

zondag 24 februari 2013

Nederlands geluk op zondagmorgen

De zondagmorgen is al verstreken. Wie weet herken je jouw favoriete bezigheid op deze weekendochtend. Tijdens het radioprogramma Evers staat op van 538 hoorde ik een gesprek tussen Edwin Evers en de geluksprofessor Patrick van Hees met het onderwerp: Wat doen mensen het liefst op zondagmorgen?

Als mensen niet worden geleefd door de agenda blijven zij het liefst uitslapen. De tweede favoriete bezigheid is kunnen doen waar je zin in hebt. Op de derde plaats staat uitgebreid ontbijten, en (pas op de) vierde plaats is de favoriete bezigheid de liefde bedrijven. Muziek luisteren of actief sporten scoren ook hoog. Tja, die nummer vier had de geluksprofessor wel wat hoger ingeschat. Maar dit waren de antwoorden die hij kreeg tijdens zijn steekproef op Facebook.  
"Is dat een goed of een slecht teken? Wat is de reden dat je zo lang wilt uitslapen?", vroegen de radiomakers zich af. Waarschijnlijk doen mensen doordeweeks iets niet goed. We blijven we lang voor de tv hangen, of werken te hard en te veel, ook in het weekend door nog even de email te checken. Kortom, we nemen niet genoeg tijd om onszelf weer op te laden. De ene persoon doet dat door iets passiefs te doen, de ander doet liever iets actiefs. Contact met mensen is een van de belangrijkste dingen. Een van de vragen die je jezelf kunt stellen om te kijken hoe je gelukkiger kunt worden, is volgens de geluksprofessor: Als ik later terug kijk op wat ik nu aan het doen ben, gaat dit dan in waarde toenemen? Kortom, word je gelukkig van wat je op dit moment aan het doen bent?
Ja, de geluksprofessor zet je aan het denken. Nederlanders behoren tot de gelukkigste mensen op aarde. Ons gelukscijfer in Nederland is momenteel een 7,5 op een schaal van 1 tot 10, zo vertelt Patrick van Hees in het radioprogramma. We worden volgens hem het gelukkigst door allereerst doelen in je leven te hebben, contact met mensen te hebben en jezelf op te laden. Als je je tijd goed besteed, is dat de kortste weg naar geluk in je leven. 

Benieuwd naar het hele gesprek in Evert staat op?

Ik wens je veel geluk en een fijne zondag.

zaterdag 23 februari 2013

Poffertjes voor een kop koffie

Wij wonen in het centrum van het knusse stadje Sneek. En op zaterdag valt er veel te beleven en te zien. 's Ochtends vroeg installeert een poffertjesbakker zijn kraampje in de winkelstraat. Als wij opstaan en de ramen open doen, waait een heerlijk zoete lucht ons huis binnen (en toch kunnen we de verleiding weerstaan). De poffertjesbakker staat de hele dag in zijn kraampje verse poffertjes met poedersuiker te verkopen. Mensen die een paar uur in deze winterse kou door de straten struinen hebben hier wel trek in. Later op de ochtend brengt een mevrouw van de winkel tegenover een kop koffie naar de kraam. Gewoon zomaar een kop koffie. Hoe mooi is dat? Aan het eind van de dag, wanneer het bijna sluitingstijd is, brengt de kraameigenaar een schaal vol poffertjes naar deze winkel. Smullen maar! En zo helpen zij elkaar. Dit is uitgegroeid naar een standaard ritueel op zaterdag. De een heeft iets wat de ander kan gebruiken en dat ruil je tegen elkaar. Iets wat voor beide partijen van ongeveer dezelfde waarde is. De een heeft poffertjes, de ander een verse kop koffie. En wie weet mag de kraameigenaar ook nog gebruikmaken van het toilet in de winkel.

vrijdag 22 februari 2013

Happy colours and lovely things

The website of www.streetartutopia.com reminded me of my own pictures of street art. The following pictures are taken by myself in Malaysia. 
 
Wouldn't you love to live in a colourful home like this...
 
Recycling old things and making them look pretty!   
Three coloured reggae style house...
Wooden signs in every language!

Love this little ladies shop in sixties style!
 Very basic and therefore oh so lovely.

Street art utopia

Love this street art! Very creative! On their website www.streetartutopia.com they show lots of street art created by different artists. These colourful creations can brighten up your life! Have a look at their Hall of Fame as well on halloffame.streetartutopia.com
 
 
 The Hall of Fame shows a funny short dialogue from the future: 
- My son, do you want to hear something strange?
- Yes! What?
- You know the new tree painting we did on the garage last week. Up until around the year 2050 people generally did not have paintings on houses!
- What? Were they grey?
- Well, yes, many were. Often they would paint villas in One colour, like blue or yellow, but very rarely in more than one or two colours and almost never any pictures. Most apartment houses and government buildings and so on were grey. Artists sometimes went and painted on tunnels, grey municipal buildings and so on, but the pictures were washed away! By the government!
- Was art forbidden?
- Well no, but it had to be in special buildings only. Some people felt that houses was not to be painted on, except in one pale colour all over.
- Wow.. How dull.
- Yes, my son. Now lets get our jackets and go pick some fruit.

donderdag 21 februari 2013

Website Efko Beton

Het afgelopen jaar is Efko Beton druk geweest met het opzetten van de compleet nieuwe website. De website heeft een metamorfose ondergaan wat betreft vormgeving, foto's en producttekeningen en biedt uitgebreide informatie over het bedrijf, de standaardproducten en maatwerkprojecten.

Rixt Communicatie mocht de webteksten (her)schrijven en zoekmachine optimalisatie toepassen. Een leuk project!
Klik op www.efkobeton.nl om het resultaat te bekijken.

maandag 18 februari 2013

Spring season is on her way

As the first flowers are popping up in the grassfields, we can smell spring coming in.  
I love this season.
 

Spring has something special. It's a magic season. I can hear the birds whistle again, sheep are giving birth. Flowers start to pop up and soon the temperature will rise. Slowly nature is waking up. Spring season surprises us with nature's beauty. Bright colours are coming in after a grey (and white) winter. All outdoor activities start. People will be walking in the park or enjoying a drink on the terrace. Wearing colourful clothes from the new season. Letting the springtime sun shine on their skin. As the pigeons start to flirt, people start to flirt. In a few weeks we might be spotting lovebirds walking hand in hand. Spring love. Spring season is a happy season. It's a magic season. 
 

  

zondag 17 februari 2013

Het mooiste Friese woord van 2012: bringbrommer


Wonende in Friesland ben ik zowel met de Nederlandse als de Friese taal opgevoed. Het Fries is een mooie taal met grappige woorden. Veel van jullie hebben vast eens gehoord van het welbekende 'donderdeldoekje' of de 'earrebarre'. Omdat het zo mooi klinkt en je als niet-Friessprekende in eerste instantie geen idee hebt wat het woord betekent. Maar dat begrijp je waarschijnlijk wel met het nieuwe mooiste Friese woord uit het nieuws van 2012: 'bringbrommer'.

De keuze van de jury viel op dit woord omdat het woord kort is, een mooie alliteratie heeft en 'bringe' een goede vertaling van 'bezorgen' is. Andere bijzondere woorden die genomineerd waren: skjinpraatkultuer (‘sorrykultuur’), heitydei (‘papadag’), pronkprotter (‘aandachtsjunk’) en apesturter (‘apenstaartgeneratie’). 

Deze wedstrijd is nu voor de derde keer uitgeschreven en is opgezet door de Raad van de Friese Beweging in samenwerking met Tresoar en de Fryske Akademy. Het mooiste Friese woord van 2011 werd 'hipperhapke', een vertaling van 'insectensnack'. In 2010 was 'ferpofamtner' als vertaling van 'weigerambtenaar' de mooiste. 

Dit jaar werd gestreden om de vertaling van de volgende nieuwe woorden: aandachtsjunk, anchorwoman, apenstaartgeneratie, baarmoederstaking, bevallingscoach, bezorgbromfiets, bodyscan, braindrain, buitenloopkip, draaideurcrimineel, emptynestsyndroom, etalagegedrag, fietssnelweg, graaibonus, kijkcijferkanon, papadag, sidekick, slodderwetenschap, snuffelstage, sorrycultuur, timemanagement, tuigdorp, woekerpolis, zijdecolleté. 

Dit zijn toch geweldige uitvindingen. Zowel de Nederlandse als de Friese taal wordt jaarlijks weer rijkelijk aangevuld. Een interessant fenomeen. Ieder jaar verzinnen we nieuwe woorden en zijn we creatiever dan voorheen. Vaak is het een trend en ben je het woord daarna al snel vergeten. Als je het gebruikt wanneer het 'uit' is: "Die gebruiken we niet meer", dan ben je uit de mode. 

Ik ben benieuwd welke woorden we in 2013 bedenken. Hou me op de hoogte! Hoor je een interessant, mooi of opmerkelijk woord? Plaats dan een reactie of stuur een email naar rixtregina@gmail.com.

vrijdag 15 februari 2013

Een kaartje doet soms wonderen

Gisteravond ging ik nog even door met het knippen van hartjes. 
 Vanochtend heb ik hiervan wat kaartjes in elkaar geknutseld.
Mensen om me heen zijn ziek (niet van een griepje), 
hebben een operatie achter de rug of een dierbare verloren. 
Zij kunnen wel wat steun gebruiken.
Dan sta je er even bij stil dat je zelf gezond bent
en dat maakt je dankbaar.
Daarom knipte ik deze hartjes
van pakpapier uit de lade.
  Een kaartje doet soms wonderen.
Het hoeft niet perfect te zijn.

donderdag 14 februari 2013

Love comes from the heart

Happy Valentine's day to all! 
For some of us an exciting day
whose heart beats with expectation 
for others a commercial day
or perhaps even an annoying day
Whatever may be...
 I wish you lot's of love
not only for today but a life
full with lovely moments
 enjoy every day
every moment
every smile
 In my house I searched for
lovely stuff
this is what I found.
 
And this is what I thought: 
Love comes from the heart.
Giving love gives you love.
Today we went to the funeral
of the beloved we lost last week.
The words we heard today
are about love and I'd like 
to share them with you:
Keep love and loyalty close to you
wear them like a jewel
and write them in your heart.    
This wooden sculpture 
is a souvenir from Bali.

Live the life you love.
Love the life you live. 
(Bob Marley)


woensdag 13 februari 2013

De interim-manager doet goede zaken

Een woord dat je steeds vaker hoort in de zakenwereld is: interim-manager. Maandag hoorde ik het woord in een avond zo vaak dat het opviel. "Er is een interim-manager voor marketing aangenomen". Dat is vaak een noodoplossing. Zo'n interim-manager moet een afdeling dan weer op de rit krijgen. Een hele uitdaging, maar de interimmer wordt er goed voor betaald. En zij zullen je altijd vertellen dat ze wel houden van een uitdaging.
De online encyclopedie geeft als betekenissen voor interim: een tijdelijke, voorlopige vervanger of invaller. Maar een inval-manager klinkt niet professioneel genoeg. Nee, als professional ben je een interim-manager. Klinkt veel interessanter dan een tijdelijke manager. Misschien heeft de vorige leidinggevende er een potje van gemaakt en wordt de interimmer ingehuurd om de rommel op te ruimen. Orde scheppen. Collega's zijn er vaak niet zo dol op, want mensen houden niet van grote verandering. En dat is precies wat een interim-manager teweeg gaat brengen.
In het geval van een reorganisatie kan een onderneming zelfs een geheel nieuwe interim-directie krijgen. Deze tijdelijke directie kan bestaan uit mensen die een andere functie hebben binnen het bedrijf, terwijl een interim-manager vaak van buiten de organisatie wordt ingehuurd. De interim-directie moet duidelijk maken hoe er gereorganiseerd gaat worden. Een hele uitdaging, maar daar houden ze wel van.
De interim-manager. Een veelgehoord woord in deze crisistijd. Of zullen we het woord crisis uit protest niet meer gebruiken? Ach, laten we het hierop houden: het zijn goede tijden voor de interim-managers.
 

maandag 11 februari 2013

Op Boot Holland met Hart van Friesland

Vanavond kun je me vinden bij de stand van
watersportcentrum Hart van Friesland op de Boot Holland beurs
in Leeuwarden.


Bekijk alvast een filmpje voor een sfeerimpressie van Boot Holland 2013.
 Watersportcentrum Hart van Friesland staat in de Grote Promenade, 
rechtdoor vanaf entree West.

zaterdag 9 februari 2013

Carnavalsweekend

Het is carnavalsweekend in ons land.
Deze kiekjes nam ik vanmiddag in Sneek.
Vrolijke toeschouwers en nog meer
enthousiasme bij de deelnemers!

This is carnival weekend in Holland.

Saturday morning coffee

Love to get up on Saturday mornings and drink a cup of coffee. Something I never do during the week, which makes it even more special. Think about what to do on this beautiful weekend day. I felt spring in the air, but last night the winter thought she should let us know that she is still here. We had some snow and it makes a lovely scene on the rooftops, with pigeons overlooking our city, looking down curiously on all the shopping people.



Our thoughts are with a beloved we lost this night. 
We are proud of her for being so strong.




vrijdag 8 februari 2013

Veertigdagenkalender

De gemeenschap Sneek-Sperkhem van de Nieuw-Apostolische Kerk heeft teksten, gedichten en spreuken ingeleverd voor de Veertigdagenkalender van woensdag 13 februari t/m zondag 31 maart 2013.
Met z'n drieën hebben we de kalender gevuld. Het is een mooie verzameling geworden voor een periode van bezinning. Vandaag wordt de kalender gedrukt. Veel plezier!

woensdag 6 februari 2013

Trends in Nederlands taalgebruik

De boeken 'Taal is zeg maar echt mijn ding' en 'En dan nog iets' van Paulien Cornelisse las ik achter elkaar uit. In deze boeken geeft zij trends in taalgebruik weer, opmerkelijk woordgebruik en leuke dialogen. Zo nu en dan heb ik hardop gegiecheld om een goede grap of een herkenbare uitspraak. Een heerlijk vermaak, vooral tijdens de koude dagen. Opgekruld op de bank met een fleece dekentje over je heen en een kop thee onder handbereik. Herken je dat? 

Misschien wordt het tijd om weer eens een goed boek uit de kast te pakken of te lenen van de bieb. Of beter nog, om boeken uit te wisselen met de buren of vriendinnen. Ik heb de volgende boeken thuis voor je klaarliggen.
Deze boeken van Cornelisse stonden op mijn verlanglijstje en ik kreeg ze voor mijn verjaardag. Zo leuk om zelf te hebben! Het maakt me alert om zelf ook opmerkelijke uitspraken te verzamelen.

Tijdens het eerste boek ontdekte ik dat ik het al had gelezen. Maar dat maakte niet uit, nu vallen andere dingen op. Net als met een film waarvan de titel je niet zoveel zegt en de beelden je opeens bekend voor komen. Toch ben je weer benieuwd hoe het afloopt en wat er tussentijds gebeurt en dus blijf je lekker kijken. Of in dit geval, blijf je lezen en is het heerlijk om weg te dromen in een goed boek.